twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Followers

September 16, 2011

hadiah hati

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
dedikasi khas buat ukhti Qaseh Wanie.. 

jom kita dendangkan bersama
lagu ingatan kita disatu masa dahulu
satu masa yang membawa hati kita menjadi masa kini
ubat hati, ada lima perkara
yang pertama baca Al-Quran dan maknanya
yang kedua solat malam dirikanlah
yang ketiga berkumpullah dengan orang soleh
yang keempat perbanyakkan berpuasa
yang kelima zikir amalan perbanyakkan
kader itu tidak dikira pada kekuatannya
namun Allah tetap akan memandang jika kita berusaha untuk menjadi kuat
ingin ana kongsikan kalamNya
moga sama-sama hati kita diberi ketenangan
''bukankah dengan mengingati Allah itu, hati-hati akan menjadi tenang''
cuba teka surah dan ayat berapa? ^_^
kita terlalu asyik dengan ujian
kita terlalu asyik kadang-kadang mencari ketenangan
sampai lupa untuk kembali kepada punca ketenangan itu hadir..
mulut dan hati asyik juga ingin mengeluh
jom kita tukar keluhan itu
menjadi doa kepada Allah yang sangat hampir dengan hati kita..
ukhti...
sayangnya Allah pada kamu
betul tak ujian itu yang menjadikan kamu dekat lagi denganNya?
betul tak hati itu kerap merintih Allah..Allah..Allah...
saat lemah mendatang?
betul tak anti akan ingat ana bila rasa nak luah (apakah? hehehe ;))
betul tak kadang-kadang saat kita cuba lalui ujian ini, hati kita jadi keras seperti besi...? 
panjang..... perjalanannya tp, manis..... natijahnya.,
insyaAllah..

ukhti sayang.... 
yang penting,
bersyukurlah.... masih ada rahmat disebalik ujian melemah ini
buang segala 'terkadang' yang pernah dirasa
kerana keraguan itu datangnya hanya dari syaitan.. 
beri peluang untuk diri merasa ujian itu dalam masa yang sama cuba bertahan untuk cari segala macam cara
agar ujian itu menjadi satu wasilah kegencaran selepas ini
tegar lah buat masa ini 
baru fikirkan bagaimana untuk gencar.. 

bisikan dalam hati
Allah.. ku perlu kamu untukku terus dijalan ini
jangan tinggalkan aku sendirian ya Allah..

jom ukhti....
kita sama berpegangan tangan menempuh tabah ujian 
yang memacakkan hati kita disini.. 
dijalan yang sangat Allah cinta ahlinya..

jika rasa jalan ini lah penyebab kelemahan ini
betulkan kembali niat tarbiyah dalam diri
jika situasi sebab kesakitan hati
renung kembali untuk apa ia ditaqdirkan untuk kita lalui
kita tahu Allah takkan pernah zalim terhadap kita
ini ujian untuk menempa hati 
bukan nak hati jadi keras seperti besi
yang hanya bengkok dipanah api

tapi kita nak
hati yang tak pernah mati
ambil Allah sebagai tali
tempat kita bergantung sepenuhnya
untuk lalui liku-liku hidup ini... 

disini...
didunia ini...
dijalan ini...
dimasa ini...
walau selebat mana air mata mengalir
walau sehebat mana guncangan yang perlu ditadbir..
kembalilah..
kepada sang Pencipta Taqdir
kerana
manusia itu tiada apa 
hanya Dia lah sebaik-baik tempat kita kembali.. 

-kasikuathati-
*cari pink x jumpe, ala-ala pink gitu.. huhu

3 comments:

  1. Bismillahirrahmanirrahim…

    kak Alhanun Nur..saya rindu awak tau!Rindu..Sungguh rindu.
    Rindu pada akk.. Rindu pada suasana..Rindu pada ukhuwwah. Rindu pada ilmu..Rindu pada udara di sana. Sungguhla, aku rindu!Mahu memeluk erat,Mahu meminjam bahu..Mahu menjalin ukhuwah yang lama tak ketemu.Mahu semahunya!Syukur syukur syukur, Alhamdulillah aku d beri ujian e2.. Perancangan Allah itu sungguh hebat. Banyak hikmah di sebalik perancanganNya..Allah perancang terhebat. Sehebat mana pun kita rancang dan plan, semua tu takkan jadi if Allah tak benarkan.benar ayat2 cintaNya:

    Surah Al-Baqarah Ayat 216 :
    “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

    **best bila kita usaha sendiri something tu even risikonye tetap ada di depan. Kita tak tahu ape TAPI kita yakin. Sebenarnya, perjalanan yang susah tu la nanti kita akan kenang. Kita akan ingat sampai bila-bila sebab ‘bekas’ perjalanan tu bagi impak yang besar.

    Apa yang penting?
    taknak biarkan rasa down tu ade lagi dalam diri ni. sakit 'dalam' ni tiada sape yang tahu, hanya DIA yang Maha Tahu. yup, kat luar mungkin orang nampak kita ni asyik tersenyum je memanjang TAPI it's better kan dari monyok je ntah pape.hehe.itu lebih menyakitkan..^^

    Just mengharapkan doa dari kalian. moga kita terus teguh berada di bawah prinsipNya, tidak mudah luntur dek sedikit ujian yang datang. itu hanya ujian dunia, akhirat nanti macammne?persoalan pada diri..

    buat akk..
    kata-katamu begitu menyentuh hati. menjadi pemangkin yang takkan aku jumpai di mana-mana sebab kata-katamu lahir dari hati, lahir dari pengalaman yang berharga.

    ikrar yang telah terlerai masih terngiang-ngiang. doa yang dibaca dengan penuh penghayatan hingga tertitis airmata..hiba hati tatkala memandang wajah-wajah akhawat yang merah matanya,mengalir airmata bila saling mengucapkan selamat tinggal dan maaf. moga kita sama-sama teguh..jzzk kak atas segalanya..syg kmu! ^_~ zikr always

    -pink tu comel la kakak-

    ReplyDelete
  2. salam pergh untuk ana x ada ke?huhu.

    ReplyDelete
  3. qaseh wanie : inna ma'al 'usri yusro...

    adeq : nak fak? nah! http://jundifillah90.blogspot.com/2011/02/dedikasi-khas-buat-ukhtiutmuda.html

    ^_^

    ReplyDelete

September 16, 2011

hadiah hati

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
dedikasi khas buat ukhti Qaseh Wanie.. 

jom kita dendangkan bersama
lagu ingatan kita disatu masa dahulu
satu masa yang membawa hati kita menjadi masa kini
ubat hati, ada lima perkara
yang pertama baca Al-Quran dan maknanya
yang kedua solat malam dirikanlah
yang ketiga berkumpullah dengan orang soleh
yang keempat perbanyakkan berpuasa
yang kelima zikir amalan perbanyakkan
kader itu tidak dikira pada kekuatannya
namun Allah tetap akan memandang jika kita berusaha untuk menjadi kuat
ingin ana kongsikan kalamNya
moga sama-sama hati kita diberi ketenangan
''bukankah dengan mengingati Allah itu, hati-hati akan menjadi tenang''
cuba teka surah dan ayat berapa? ^_^
kita terlalu asyik dengan ujian
kita terlalu asyik kadang-kadang mencari ketenangan
sampai lupa untuk kembali kepada punca ketenangan itu hadir..
mulut dan hati asyik juga ingin mengeluh
jom kita tukar keluhan itu
menjadi doa kepada Allah yang sangat hampir dengan hati kita..
ukhti...
sayangnya Allah pada kamu
betul tak ujian itu yang menjadikan kamu dekat lagi denganNya?
betul tak hati itu kerap merintih Allah..Allah..Allah...
saat lemah mendatang?
betul tak anti akan ingat ana bila rasa nak luah (apakah? hehehe ;))
betul tak kadang-kadang saat kita cuba lalui ujian ini, hati kita jadi keras seperti besi...? 
panjang..... perjalanannya tp, manis..... natijahnya.,
insyaAllah..

ukhti sayang.... 
yang penting,
bersyukurlah.... masih ada rahmat disebalik ujian melemah ini
buang segala 'terkadang' yang pernah dirasa
kerana keraguan itu datangnya hanya dari syaitan.. 
beri peluang untuk diri merasa ujian itu dalam masa yang sama cuba bertahan untuk cari segala macam cara
agar ujian itu menjadi satu wasilah kegencaran selepas ini
tegar lah buat masa ini 
baru fikirkan bagaimana untuk gencar.. 

bisikan dalam hati
Allah.. ku perlu kamu untukku terus dijalan ini
jangan tinggalkan aku sendirian ya Allah..

jom ukhti....
kita sama berpegangan tangan menempuh tabah ujian 
yang memacakkan hati kita disini.. 
dijalan yang sangat Allah cinta ahlinya..

jika rasa jalan ini lah penyebab kelemahan ini
betulkan kembali niat tarbiyah dalam diri
jika situasi sebab kesakitan hati
renung kembali untuk apa ia ditaqdirkan untuk kita lalui
kita tahu Allah takkan pernah zalim terhadap kita
ini ujian untuk menempa hati 
bukan nak hati jadi keras seperti besi
yang hanya bengkok dipanah api

tapi kita nak
hati yang tak pernah mati
ambil Allah sebagai tali
tempat kita bergantung sepenuhnya
untuk lalui liku-liku hidup ini... 

disini...
didunia ini...
dijalan ini...
dimasa ini...
walau selebat mana air mata mengalir
walau sehebat mana guncangan yang perlu ditadbir..
kembalilah..
kepada sang Pencipta Taqdir
kerana
manusia itu tiada apa 
hanya Dia lah sebaik-baik tempat kita kembali.. 

-kasikuathati-
*cari pink x jumpe, ala-ala pink gitu.. huhu

3 comments:

  1. Bismillahirrahmanirrahim…

    kak Alhanun Nur..saya rindu awak tau!Rindu..Sungguh rindu.
    Rindu pada akk.. Rindu pada suasana..Rindu pada ukhuwwah. Rindu pada ilmu..Rindu pada udara di sana. Sungguhla, aku rindu!Mahu memeluk erat,Mahu meminjam bahu..Mahu menjalin ukhuwah yang lama tak ketemu.Mahu semahunya!Syukur syukur syukur, Alhamdulillah aku d beri ujian e2.. Perancangan Allah itu sungguh hebat. Banyak hikmah di sebalik perancanganNya..Allah perancang terhebat. Sehebat mana pun kita rancang dan plan, semua tu takkan jadi if Allah tak benarkan.benar ayat2 cintaNya:

    Surah Al-Baqarah Ayat 216 :
    “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

    **best bila kita usaha sendiri something tu even risikonye tetap ada di depan. Kita tak tahu ape TAPI kita yakin. Sebenarnya, perjalanan yang susah tu la nanti kita akan kenang. Kita akan ingat sampai bila-bila sebab ‘bekas’ perjalanan tu bagi impak yang besar.

    Apa yang penting?
    taknak biarkan rasa down tu ade lagi dalam diri ni. sakit 'dalam' ni tiada sape yang tahu, hanya DIA yang Maha Tahu. yup, kat luar mungkin orang nampak kita ni asyik tersenyum je memanjang TAPI it's better kan dari monyok je ntah pape.hehe.itu lebih menyakitkan..^^

    Just mengharapkan doa dari kalian. moga kita terus teguh berada di bawah prinsipNya, tidak mudah luntur dek sedikit ujian yang datang. itu hanya ujian dunia, akhirat nanti macammne?persoalan pada diri..

    buat akk..
    kata-katamu begitu menyentuh hati. menjadi pemangkin yang takkan aku jumpai di mana-mana sebab kata-katamu lahir dari hati, lahir dari pengalaman yang berharga.

    ikrar yang telah terlerai masih terngiang-ngiang. doa yang dibaca dengan penuh penghayatan hingga tertitis airmata..hiba hati tatkala memandang wajah-wajah akhawat yang merah matanya,mengalir airmata bila saling mengucapkan selamat tinggal dan maaf. moga kita sama-sama teguh..jzzk kak atas segalanya..syg kmu! ^_~ zikr always

    -pink tu comel la kakak-

    ReplyDelete
  2. salam pergh untuk ana x ada ke?huhu.

    ReplyDelete
  3. qaseh wanie : inna ma'al 'usri yusro...

    adeq : nak fak? nah! http://jundifillah90.blogspot.com/2011/02/dedikasi-khas-buat-ukhtiutmuda.html

    ^_^

    ReplyDelete