twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Followers

August 24, 2011

apRisiasi buat warga INFAD

Salam perjuangan memburu malam lailatul Qadar! moga kita dapat menemuinya. Emm, dah bercadang untuk membiarkan blog ini bersawang atas alasan yang tertentu selain malas. Tapi nampaknya, ada sesuatu yang memanggil-manggil untuk menekan butang 'new post' didinding dashboard. Akhirnya termaktublah apa yang cuba ingin dikongsikan. 


Sedar tak sedar, hampir 3 bulan berlalu, bererti sekarang ini sudah dipenghujung cuti. Juga tanpa sedar sudah sampai masanya alhanun check out dari INFAD (Institut Fatwa Sedunia) yang bertapak di USIM. Alhmadulillah, segalanya telah tersurat. Pada tarikh keramat 23 Ogos 2011 bersamaan 23 Ramadhan 1432H setelah majlis berbuka puasa di Bagan Lalang Beach Resort, sah lah kami menjadi bekas part timer di INFAD. Sangat terharu dengan segala yang diberikan. Post ini tidak lain adalah kerana ingin rasanya hati ini mengucapkan sesuatu sesuai dengan tajuk aprisiasi ( penghargaan).


Ucapan seinfiniti terima kasih yang tidak terhingga atas segala kenangan di INFAD.
Ditujukan selautan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada kakitangan INFAD. Kepada Profesor Emeritus Tan Sri Dato' Dr. Abdul Shukor Hj. Husin ( PENGARAH DAN FELO UTAMA ) juga kepada Profesor Dato' Dr. Hj. Mohammad Hj. Alias (DEPUTY DIRECTOR ) tidak lupa kepada orang yang banyak memberi tunjuk ajar sepanjang kami mengendalikan sistem atas segala bahan-bahan dan rujukan iaitu  Ustaz Razman Ibrahim ( Penolong Pendaftar ) salam sayang juga buat Puan Thuraiya Udah (PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT) yang sangat cekap mengendalikan teknologi komputer ( laju jeq tekan keyboard) , juga kepada SETIAUSAHA PENGARAH
Pn. Siti Hani Sarbini @ kak hani yang sentiasa dedikasi dengan tugasnya, buat kakak-kakak kami yang sangat mengimarahkan suasana INFAD ;)  Cik Siti Hajar Amran @ kak hajar selaku (PEMBANTU TADBIR (P/O) dan sahabatnya  yang bakal menjadi besannya (hehe.. aamiin)  ;) Kak Nini ( akak.. sorry, tak ingat nama penuh dah selalu panggil nama manja)  tidak ketinggalan juga buat Encik Fitri yang sudi mengajarkan kami cara-cara menggunakan mesin photostat dengan benarnya. Terima kasih. Jazakumullahu khoir. Xie xie. Thank you very much. 


Sangat banyak yang kami timba disini terutama persepsi tantang staff USIM yang pada asalnya macam tak clear. Ada short disebabkan faktor dalaman dan luaran. Tapi alhamdulillah, dah clear dah. ;)  


Akhirnya lidah ini tak mampu lagi melafazkan ucapan terima kasih sebab memang terima kasih sangat-sangat. 


kami berdua ( ummu dan ummi) mohon maaf sekiranya ada kata yang tersilap, ada tingkah yang mengguris, halalkan makanan yang dikongsi, ceria yang sentiasa di rai, ilmu yang diberi, amanah yang mungkin culas dilaksana. Pendek kata terima kasih dan maaf untuk segala-galanya! :)  


moga perkenalan ini akan berkekalan sampai kapan pun. 


-bersungguh sewaktu praktikal akan menyumbang masa depan yang cerah untuk mendapat pekerjaan-



Institut Penyelidikan Fatwa Sedunia




INFO !
apa itu INFAD ?
Singkatan bagi perkataan Insitut Fatwa Sedunia yang mana terletak di bangunan Fakulti Syariah dan Undang-undang (FSU)  di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) panjang kisahnya tapi secara ringkasnya antara aktiviti yang dijalankan di INFAD adalah mengumpulkan fatwa seluruh dunia untuk rujukan. Inginkan maklumat lanjut tentang INFAD sila layari http://www.usim.edu.my/infad/my/latarbelakang.htm dan aktivitinya di sini http://www.usim.edu.my/infad/my/aktiviti.htm.
jika tuan puan menghadapi masalah berkenaan apa sahaja yang memerlukan fatwa boleh layari http://www.e-infad.my/i-fms/. Walaupun begitu, sistem ini masih dalam reconstruction, segala kesulitan amat dikesalkan.

Pada semua pelajar USIM yang masih tak pernah masuk INFAD, silakanlah, banyak rujukan yang dapat kita ambil dari Perpustakaan INFAD.


ruang sederhana yang penuh dengan buku rujukan terutama dalam bidang syariah..





wallahu a'lam.. 

2 comments:

  1. salam wah.fatwa apa je yang ant dah korek?share la geng.

    ReplyDelete

August 24, 2011

apRisiasi buat warga INFAD

Salam perjuangan memburu malam lailatul Qadar! moga kita dapat menemuinya. Emm, dah bercadang untuk membiarkan blog ini bersawang atas alasan yang tertentu selain malas. Tapi nampaknya, ada sesuatu yang memanggil-manggil untuk menekan butang 'new post' didinding dashboard. Akhirnya termaktublah apa yang cuba ingin dikongsikan. 


Sedar tak sedar, hampir 3 bulan berlalu, bererti sekarang ini sudah dipenghujung cuti. Juga tanpa sedar sudah sampai masanya alhanun check out dari INFAD (Institut Fatwa Sedunia) yang bertapak di USIM. Alhmadulillah, segalanya telah tersurat. Pada tarikh keramat 23 Ogos 2011 bersamaan 23 Ramadhan 1432H setelah majlis berbuka puasa di Bagan Lalang Beach Resort, sah lah kami menjadi bekas part timer di INFAD. Sangat terharu dengan segala yang diberikan. Post ini tidak lain adalah kerana ingin rasanya hati ini mengucapkan sesuatu sesuai dengan tajuk aprisiasi ( penghargaan).


Ucapan seinfiniti terima kasih yang tidak terhingga atas segala kenangan di INFAD.
Ditujukan selautan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada kakitangan INFAD. Kepada Profesor Emeritus Tan Sri Dato' Dr. Abdul Shukor Hj. Husin ( PENGARAH DAN FELO UTAMA ) juga kepada Profesor Dato' Dr. Hj. Mohammad Hj. Alias (DEPUTY DIRECTOR ) tidak lupa kepada orang yang banyak memberi tunjuk ajar sepanjang kami mengendalikan sistem atas segala bahan-bahan dan rujukan iaitu  Ustaz Razman Ibrahim ( Penolong Pendaftar ) salam sayang juga buat Puan Thuraiya Udah (PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT) yang sangat cekap mengendalikan teknologi komputer ( laju jeq tekan keyboard) , juga kepada SETIAUSAHA PENGARAH
Pn. Siti Hani Sarbini @ kak hani yang sentiasa dedikasi dengan tugasnya, buat kakak-kakak kami yang sangat mengimarahkan suasana INFAD ;)  Cik Siti Hajar Amran @ kak hajar selaku (PEMBANTU TADBIR (P/O) dan sahabatnya  yang bakal menjadi besannya (hehe.. aamiin)  ;) Kak Nini ( akak.. sorry, tak ingat nama penuh dah selalu panggil nama manja)  tidak ketinggalan juga buat Encik Fitri yang sudi mengajarkan kami cara-cara menggunakan mesin photostat dengan benarnya. Terima kasih. Jazakumullahu khoir. Xie xie. Thank you very much. 


Sangat banyak yang kami timba disini terutama persepsi tantang staff USIM yang pada asalnya macam tak clear. Ada short disebabkan faktor dalaman dan luaran. Tapi alhamdulillah, dah clear dah. ;)  


Akhirnya lidah ini tak mampu lagi melafazkan ucapan terima kasih sebab memang terima kasih sangat-sangat. 


kami berdua ( ummu dan ummi) mohon maaf sekiranya ada kata yang tersilap, ada tingkah yang mengguris, halalkan makanan yang dikongsi, ceria yang sentiasa di rai, ilmu yang diberi, amanah yang mungkin culas dilaksana. Pendek kata terima kasih dan maaf untuk segala-galanya! :)  


moga perkenalan ini akan berkekalan sampai kapan pun. 


-bersungguh sewaktu praktikal akan menyumbang masa depan yang cerah untuk mendapat pekerjaan-



Institut Penyelidikan Fatwa Sedunia




INFO !
apa itu INFAD ?
Singkatan bagi perkataan Insitut Fatwa Sedunia yang mana terletak di bangunan Fakulti Syariah dan Undang-undang (FSU)  di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) panjang kisahnya tapi secara ringkasnya antara aktiviti yang dijalankan di INFAD adalah mengumpulkan fatwa seluruh dunia untuk rujukan. Inginkan maklumat lanjut tentang INFAD sila layari http://www.usim.edu.my/infad/my/latarbelakang.htm dan aktivitinya di sini http://www.usim.edu.my/infad/my/aktiviti.htm.
jika tuan puan menghadapi masalah berkenaan apa sahaja yang memerlukan fatwa boleh layari http://www.e-infad.my/i-fms/. Walaupun begitu, sistem ini masih dalam reconstruction, segala kesulitan amat dikesalkan.

Pada semua pelajar USIM yang masih tak pernah masuk INFAD, silakanlah, banyak rujukan yang dapat kita ambil dari Perpustakaan INFAD.


ruang sederhana yang penuh dengan buku rujukan terutama dalam bidang syariah..





wallahu a'lam.. 

2 comments:

  1. salam wah.fatwa apa je yang ant dah korek?share la geng.

    ReplyDelete